Renka

Saturday, October 28, 2006

sobota a volno

niekedy pridem domov na vikend s tym, ze chcem robit cosi manualne a tesim sa na to. teraz som mala presne take pocity, ale ... co z nich ... nic ... nerobila som dokopy nic.

v piatok som si porobila veci do prace a dnes? dnes som sa starala skoro cely den o moje milovane kikusiatko. uz vie povedat 2 basnicky skoro uplne cele sama, len niektore slovicka jej nejdu. ale je to nadherne ju pocuvat :) a je este krajsie sa s nou hrat a prechadzat :)

to bol vlastne cely moj den. prechadzky, basnicky, pesnicky ... aleee ... predsa som trochu hrabala listie :) tak to ma fakt potesilo ... hoci to trvalo max 10 minut :)

inaaaak mam radost ... uvedomujem si, ze je to take na vazkach, ale tesim sa, ze moje srdce sa teraz tesi :) aj z rodiny aj z toho co je navokol :) proste ... som vdacna za kazdy okamih zivota

Friday, October 27, 2006

dnesna mladez

tento pojem je dost casto sklonovany v kruhoch starych, starsich ludi, ale aj v slovniku ludi v strednom veku ... a dokonca aj v slovniku ani nie 30-tnikov. mnohi sa pozastavuju nad tym, aka ta dnesna mladez je, co z nej vyrastie ... priblizim len niekolko prikladov toho, co som zapocula cestou do prace alebo cestou do MI k rodicom .... budu to len utrzky

z rohovoru 2 dievcat:
-"..., ked si chcela ist domov na vikend, tak ti povedala, ze ta doma nechce vidiet! a teraz zrazu, ti chce rozkazat, ze mas ist domov?!"
"no, to hej, vtedy mi zakazala prist domov"
-"tak sa na nu vykasli a ostan na intraku. ked ta vtedy nechcela!"

smutne nie? predpokladam, ze to hovorili o matke ...

rozhovor jedneho mladeho paru vysokoskolakov (asi prvaci) o otcovi:
-"asi mi zase cosi rozkaze urobit. jemu je to jedno, ci som bol na zure alebo nie. rano vypijem silnu kavu a pojdem robit."
"to fakt?"
-"ja si ho nevazim! a ani si ho nebudem! hej, co mi on rozkaze, to musim robit. uz ma to nebavi. co on povie, to urobim, ale co ja mu poviem, tak na to kasle."

k comu to vsetko speje? mne je velmi luto tejto mladeze. nadavky su na dennom poriadku ... v autobuse, ked som zapocula cosi z rozhovoru dvoch druhakov, tretiakov chalanov, tak som si kaldla otazku "ako mozu tito dvaja spolu komunikovat?" jeden z nich namiesto kazdeho tretieho slovesa nepouzil dobre zname silne slov a ten druhy ... bez jedineho takeho slova dokazal komunikovat.

co vedie tych ludi k tomu, aby takto zili?
ved to nie je o zivote?
ale o com?
su ponizovani?
boli zneucteni! ako sa spravaju rodicia ku svojim detom?
daju im poznat, ze ich miluju?
da sa to zmenit?

bezdomovci

takze po dlhom case prichadza moj blog. teraz ma to uz riadne dostalo, pretoze to, co vnimam, ze sa deje vo svete, je velmi zaujimave.

dni, ked bolo teplejsie, som kazde rano mala privitaci pozdrav pohladom na bezdomovcov. totiz, moje terajsie bydlisko je v KE a byvam v domceku. oproti su bytovky ... a v nich kopec ludi zo slabsich socialnych skupin.

co ma zarazilo je to, ze ti ludia chodia ako bez zmyslu zivota a nie len bez domova. stretavaju sa kazde rano pod zadnym vchochom do bytovky a ked bolo teplejsie, tak aj kazde poobedie. mozno aj cez den, ale to som v praci :) stale maju pred sebou vino, pohariky a piju a piju a nadavaju a kricia sem-tam po ludoch ... ale na deti nie.

minuly tyzden ma dost zarazil jeden letmy pohlad na nich. boli v skupinke, tak dookola, pili asi tesco vino a ... do slova a do pismena, sex v priamom prenose. to bol pre mna sokojuci pohlad a ... vtedy som sa nanovo zamyslela nad tymi ludmi. ako velmi im chyba zmysel zivota, realny pohlad ... necudujem sa ... ale ... aj tak ... kto im pomoze? daju si pomoct?