Renka

Thursday, September 14, 2006

chorvatsko a co tam?

Po 10 mesiacoch uplnej prace v skolstve prichadzaju 2 mesiace volna. Prislo ale skolenie, ktore trvalo 2 tyzdne a az potom prislo to prave orechove. No jasne, ze to bola dovolenka v Chorvatsku (Tucepi). Nesla som sama, ale s kamoskou Tinkou, ktora prave v tento rok oslavovala svoje okruhle narodeniny a davala si tymto darcek :)

Cesta bola dlha, ale ... zase nie az taka hrozna :) Ubytovanie? Noooo jedna manzelska postel, jedna skrina, 2 stoliky, umyvadlo a terasa (len pre nas 2) v rozmeroch asi 8x5 metrov ... hoci ... mam dojem, ze to bolo az okolo 11X5 ale ... ved to je jedno, nie? :)

Nie nadarmo sa hovori, ze Chorvatsko ma slovenske more. Kde sme sa pohli, tam sami Slovak, prip. Cech a velmi malo inych narodnosti v porovnani s nasimi. More je fakt krasne. Sice kamenista plaz, ale ... no uznaj ... pohlad na more je taky ako ma byt :)

To je pohlad z tury na Makarsku Rivieru, ktora od nas bola len 7 km. Najlepsie na tom bolo, ze cestou sme nasli krasny zaliv, ale nevedeli sme sa don dostat. A ked sme boli na Makarskej, tak poobede zacalo liat. No vidiet ten chaos bol zazitok :) Decka vsetky do mora a rodicia pod strechy blizkych predajnych stankov a barov.

Ihned zo zaciatku sme sli na vylet do kopcov. Zopar zaberov ponukam aj tu:


... tak to bolo cestou autom do vysin a s malymi zastavkami na fotenie. Ta panorama bola krasna, len skoda, ze fotak to v takej nadhere nevie zachytit ako to vie zachytit ludske oko.

Nasledujuce fotky su z jedneho rancu, ktory vlastni ujo, taky mily :) Uz bol za nim aj trener jedneho futbaloveho muzstva z Ruska, ze to chce kupit. Ale povedal, ze za cenu 5 mil. EU to nepreda. Co bolo zaujimave ... kravy si chodili po jedinej a velmi uzkej ceste pre auta. A ... este cosi .. ujo mal asi 50 krav, zopar oslikov (cca 4) a konikov (cca 10) a ziadnu vodu z pramena. Vsetko nosil v cisternach. A mal aj uzasnych psikov, ale tomtu pohladu a fotke sa nedalo vyhnut.

Schody, ktore sice vyzeraju, ze idu do neba mali skutocne len tie schodiky, ktore su sfotene :)








Nedaleko bola vyhliadka, ale podla mna to bolo nejake obetne miesto ... no ved pozri ako nas to tam s kamoskou vtiahlo



Domceky, ktore maju v tych kopcoch ma fascinuju ...

No a tu je pohlad z nasho ciela na jednu stranu ...


Vecerne prechadzky su pri mori asi klasikou a inak to nebolo ani u nas. Sice na fotkach vyzera, ze to bola neviem aka tma, ale bolo len sero




Nebolo tam vela arealov pre deti. Tie skakajuce hrady a tomu podobne trampolinove veci boli jasnackou, ale preliezacka ... ci ako to nazvat ...

... bola ... nooo vkuse obsadena deckami. Ako to, ze sa mi ju podarilo sfotit? To bolo hned zrana (cca 9 hod ;) ..) a to decka tam boli zriedka. No nie je to krasne ;) Aj kolotoc bol iny ... ale to mozno niekedy inokedy.

V jeden den sme sli na vylet lodou. Bolo to fajn ... len pri ostrove Brac bolo ladove more. Nesla by som tam na cely tyzden ... to isto nie.

Na ostrove Hvar bol oslik so psikom na fotenie. Ja som si ho spehunsky vyfotila z dialky, lebo to bolo take ... no proste take zaujimave a velmi mile.

Jedenie na lodi stalo za to. Salat nam lietal kade tade, len nie, aby ostal na tanieriku :) to bolo chytania ... nakoniec sme si s Tinkou sadli na zem a tak sme jedli. Ved sme boli ako doma :)

Okrem krasnych kopcov a mora ma fascinovala aj flora :) spoznavas granatove jablo a neidentifikovany kvietok :)


Na zaver sme boli v Baske Vode, kde ma potesil pohlad na hrajuce sa krabiky :) Bolo tazke ich sfotit, lebo skoro ziaden tien a oni vysli spomedzi skal, len do tiena. Trpezlivost ruze prinasa, ale mne priniesla krasny pohlad na krabika :)

Co na zaver? Uz viem, ze ludia nie su stale rovnaki doma a na vylete. Ze skor spoznas cloveka na vylete vo vyhrotenych situaciach ako v kludnom domacom prostredi a ... ze niekedy na takom vylete prechadza aj duchovny boj. Aspon som sa poucila :)

Ci toto dievcatko bolo zmorene duchovnym bojom alebo tym horucom, ktore sme zazili nevedno ... ale predsa len ano ;) Alebo bol to tazky boj aspon s unavenostou ? ... ved zaspat len na kamennej dlazke ... ziadna slast :)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home