Renka

Tuesday, May 16, 2006

aka je uloha adama?

uz niekolko dni spolu s niektorymi ludmi sme sa zamyslali nad vyssie uvedenou otazkou. ako by si na nu odpovedal ty? mna ako prve napadla otazka: "adam ako clovek alebo adam ako muz?" cloveku, ktory tuto otazku nadhodil islo o ulohu muza vo svete.

ked som tak nad tym uvazovala, dospela som k zaveru, ze muzi su dolezitou sucastou tohto sveta. bez nich by to tu na svete nebolo ono. Boh im dal mozno viac tvrdosti ako zenam, niekedy viac rozhodnosti a niekedy menej citu a pochopenia ... ale aj tak su jedinecni prave tak ako aj my zeny.

a aka je ich uloha? tu je moj nazor:
  • zit pre Boha a byt svetlom na tomto svete a solou tejto zeme... to je jasne, a neplati to len pre muzov, ale aj pre zeny
  • podla mna muzi by mali byt oporou zenam, aj tym, co im nie su za manzelky. nejde mi tu prave o ich starostlivost, ale i slobodna zena potrebuje sem-tam prezit, ze i muzi ju maju radi. nemusi ist priamo o nieco vazne ci domyslanie
  • pomoct zenam (v zboroch) napr. pri uprave bytu, pri jednoduchych pracach (vymena vodnej baterie ci tesnenia v nej, oprava zastrcky, nabrusenie nozov, pokosenie travnika, oprava bicykla ... ) su to mozno malickosti, ale tym zene (slobodnej ci vydatej) dostatocne pomozu a tym ju aj potesia a povzbudia... to je podla mna i znakom zdraveho zboru. pomahanie si navzajom. zeny su sice sebestacne, ale preco nerozvijat dary, ktore nam Boh dal? aj v takych malickostiach...?

to je zhruba to, co mi teraz napada ... neviem, ci s tym suhlasis, ale myslim, ze "nasich" muzov je potrebne zobudit. hlavne sa za nich modlit, aby sa postavili na miesto, kde ich chce mat Boh a nebat sa neuspechu... Boh je s nimi stale, je im oporou, pevnou skalou ... coho sa bat?

a zeny? budte mile k muzom... tiez take povzbudenie alebo pomoc nezaskodi. ani oni nie su strojmi. su taktiez ludia mysliaci i citiaci a ste pre nich velmi vzacne (teda aspon dufam :) )

1 Comments:

At 11:25 PM, Blogger sopliatko said...

muži,muži...už by sa mohli úplne zobudiť a byť mužmi.Dlho som sa zamýšľala nad tým,kde sa stala chyba,ale asi niekde v minulosti.Keď ženy prebrali veľa z ich úloh a oni ani nebojovali o to,aby sa to tak nestalo.Mohli by sme im pomôcť,ale treba na to veľkú trpezlivosť.

 

Post a Comment

<< Home